Την πλάτη στην Ελλάδα γυρίζουν οι επενδυτές παρά την… προσπάθεια της κυβέρνησης να τους «πείσει» ότι προωθεί σχέδιο «δοκιμαστικής» εξόδου στις αγορές.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να παρελαύνουν σε roadshows στο εξωτερικό προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές μένουν μακριά από τους ελληνικούς τίτλους.
Οι ξένοι επενδυτές απογοητευμένοι από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνιών αλλά και της χαμηλή πτήσης της οικονομίας προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τόσο των ομολόγων όσο και των τραπεζικών μετοχών. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται κοντά στο 8%, σε μία ένδειξη ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αποδίδουν ρίσκο στο ελληνικό χρέος.
Οι επενδυτές που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων στο roadshow που οργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο, έκαναν σαφές πως αν και δεν έχουν λόγο να αποεπενδύσουν από τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή δεν βρίσκουν και κανένα κίνητρο να επενδύσουν σ’ αυτές.
Το θέμα των καθυστερήσεων είναι αυτό το οποίο δεν τους κάνει απλά επιφυλακτικούς, αλλά δημιουργεί έως και αποστροφή για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μπορεί τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μετά και την ανακεφαλαιοποίηση να είναι θετικά, όμως το βασικό αγκάθι των «κόκκινων» δανείων εκκρεμεί.
Την απομάκρυνση των επενδυτών από ελληνικά ομόλογα και μετοχές τοποθετεί σε κεντρικό του άρθρο το Bloomberg, το οποίο σχολιάζει τα περί ενδεχόμενης δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή επιφυλακτική εμφανίζεται σε ανάλυση της και η Eurobank η οποία για το σύνολο του έτους 2016 αναμένει αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του -0,5%, ενώ σε δημοσιονομικό πεδίο αναμένεται επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και 1,75% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.