Αν για την περσινή χρήση οι μέτοχοι εισέπραξαν 700 εκατ. Ευρώ από 43 εισηγμένες από τη διανομή μερισμάτων, δεν είναι διόλου πιθανό του χρόνου και με την αύξηση της φορολογίας στο 15% από 10%, το ποσό αυτό να μειωθεί. Ήδη οι αναλυτές από τα μέχρι δεδομένα που έχουν, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των εισηγμένων μέχρι και το πρώτο εξάμηνο (σ.σ. η σχετική προθεσμία δημοσίευσης λήγει τέλος Σεπτεμβρίου) βλέπουν ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εταιρείες εκείνες που δυνητικά θα μπορούσαν να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Χρηματιστηριακή:
Μυτιληναίος – Ελληνικά Πετρέλαια: Οι τάσεις του εξαμήνου και η προοπτική της υπόλοιπης χρήσης δίνουν ισχυρό προβάδισμα για επιστροφή σε μερίσματα για την χρήση του 2016, ενδεχομένως συμβολικού χαρακτήρα.
Jumbo: Έχει τα νούμερα και το ρευστό για να προλάβει να ξαναδώσει μετρητά στους μετόχους του μέσα στην διάρκεια του 2016. Επισημαίνεται ότι η εταιρία κλείνει χρήση το καλοκαίρι.
Motor Οil – ΟΠΑΠ: Η πιθανότητα προμερίσματος για το 2016 είναι πολύ αυξημένη λόγω της αυξημένης ρευστότητας των ισολογισμών τους.
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο τέλος του έτους τότε η εταιρία μπορεί να επιστρέψει κάποιο εισόδημα στου μετόχους της.
Κυριακίδης: Δεν έδωσε μέρισμα αλλά δεν αποκλείεται να κινηθεί με κάποια επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους πριν το τέλος της χρονιάς. Η ανθηρή ταμειακή θέση το επιτρέπει και η εταιρία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια καλή παράδοση.
Η επιβολή των capital controls από τον Ιούλιο του 2015, η επάνοδος της ύφεσης στην εγχώρια οικονομία, αλλά και η διατήρηση ταμειακών αποθεμάτων για να υποστηριχθούν τα επενδυτικά προγράμματα κυρίως στο εξωτερικό, είναι οι βασικοί λόγοι για να παραμείνει χαμηλά η μερισματική πολιτική για το 2015.
Το 2014 διανεμήθηκαν κεφάλαια 620 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου. Το 2013 το συνολικό ύψος των μερισμάτων στο χρηματιστήριο ανήλθε στα 563 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Ηταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των εισηγμένων όπου το άθροισμα της κερδοφορίας τους ανήλθε στα 11,2 δισ. ευρώ. Το 2012 είχαν διανεμηθεί μερίσματα συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τα μερίσματα έφθασαν σε αξία το επίπεδο των 734 εκατ. ευρώ.
Επίσης αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το 2007 τα ασφαλιστικά ταμεία έλαβαν περίπου 600 εκατ. ευρώ από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου σε σύνολο 5,7 δισ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί, ενώ για το 2013, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα έσοδα από μερίσματα δεν ξεπέρασαν (για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) τα 30 εκατ. ευρώ, χαρακτηριστικό της οικονομικής καθήλωσης που υπέστησαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς μόνο από το μέρισμα μπορούσαν να προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες μικροεπενδυτές που τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους σε συγκεκριμένες μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση αντί να αποταμιεύουν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Φανταστείτε τι θα εισπράξουν τα ταμεία του χρόνου…